Gli Uccelli

Koorreis naar Berlijn


Zingen in een bijzondere stad: Gli Uccelli in Berlijn mei 2016.

We zouden eerst naar Rome gaan, voor ons 25-jarig jubileum, maar dat bleek niet haalbaar. En zo werd het Berlijn. Dat was even slikken, voor mij ook. Ik was er al eens geweest, zo’n 15 jaar geleden, interessante stad, maar daar zingen? Het leek me een beetje saai. Geen prachtige, sfeervolle monumentale kerken en kathedralen zoals in Rome. En zingen met een Duits koor?

Op ons zangprogramma stonden 3 uitvoeringen en een bonte avond. Daarnaast hadden we ruim gelegenheid om gezamenlijk en op eigen gelegenheid Berlijn te verkennen: historische plekken zoals de muur, Checkpoint Charlie, de Brandenburger Tor, musea bezoeken en fietsen langs de Spree om maar iets te noemen. En de sfeer op te snuiven op een terrasje.

Ons eerste ‘concert’ was in de viering van de Wahlfartskirche Maria Frieden, een prachtige kerk met een hypermoderne architectuur, waar ons een warm ontvangst wachtte. Een gepensioneerde kardinaal, duidelijk heel geliefd, was voorganger. De kerk zat vol met vooral ook jonge gezinnen. We hebben er fijn gezongen en veel kerkgangers kwamen spontaan naar ons toe om ons te bedanken.

Ons tweede concert was met een Berlijns koor: Viva musica, in de Lindenkirche, een soort wederopbouwkerk na de val van de muur. Ook hier werden we heel hartelijk ontvangen. Het koor had een nieuwe, jonge dirigent en er was meteen een klik tussen beide dirigenten en koren. Elk koor zong zijn eigen repertoire en gezamenlijk zongen we Tulpen uit Amsterdam en een Duitse canon. Wij verrasten Viva musica met ons optreden, maar andersom ook. Het publiek was heel enthousiast. Na afloop was er een echte Duitse barbecue. Veel vlees dus. En drank. Al snel pakte een koorlid van Viva musica zijn gitaar en zaten we met zijn allen te zingen. Het ene liedje na het andere en de voetjes gingen van de vloer. Vrijwel alle liedjes konden we in het Nederlands meezingen. Het was één groot feest. Nooit geweten dat de Duitsers zo konden feesten. Dat zeiden ze van ons trouwens ook. Ons derde en laatste ‘concert’ was in de St Canisiuskirche, een weer wat serieuzere aangelegenheid, zingen tijdens de viering. Ook hier een moderne kerk en veel gezinnen met jonge kinderen.

Het zingen in Berlijn was een feest. En zoveel hartelijkheid als wij er ontmoet hebben, is echt bijzonder.

Lieneke Venhuis, koorlid Gli Uccelli